Na bagnach i nad wodą

fot. Cezary Korkosz

Bączek

Samiec z czarną czapeczką na głowie i grzbietem. Samica podobna, ale bardziej brązowa, kreskowana.

Bączek to mniejszy kuzyn Bąka i zarazem najmniejsza z czapli żyjących w Europie. O ile to w ogóle możliwe, jeszcze bardziej skryty i nieuchwytny od Bąka. Tego ostatniego przynajmniej możemy usłyszeć. W chwili zagrożenia prostuje się jak struna i zamiera w bezruchu. Długi, ostry dziób pomaga przy chwytaniu ryb, płazów i dużych wodnych owadów.

 

Gniazda Bączki zakładają wśród trzcin i szuwarów, nad różnego rodzaju zbiornikami – jeziorami, stawami, gliniankami, starorzeczami. Samiec rozpoczyna – od samicy zależy wykończenie. Nad wyraz chwytne i długie palce pozwalają Bączkowi biegać i wspinać się po łodygach trzcin. Niechętnie zrywa się do lotu. Zmuszony lata cicho i nisko – bezpośrednio nad szuwarem, rzadziej nad taflą wody.

 

Bączki do Polski przylatują w kwietniu i pozostają do października. Zimę spędzają w Afryce.

 

Kiedyś Bączki swoim zachowaniem służyły ludziom za pogodowe barometry. Dzisiaj są bardzo rzadkie. Szacuje się, że w Polsce lęgnie się około 700 par - z tendencją spadkową. To przez zanikanie i degradację ich siedlisk. Nieliczne pozostałe i zarośnięte bajora są osuszane, a większe jeziora i rzeki szybko zabudowywane infrastrukturą wypoczynkową lub turystyczną. Tymczasem Bączki to ptaki bardzo nieśmiałe i wrażliwe na wszelkie zakłócenia związane z tzw. antropopresją. Postępujące pustynnienie i zanikanie dogodnych zimowisk w Afryce, skutkuje z kolei wyższą śmiertelnością ptaków na migracji.

Autor: Jacek Karczewski

Źródło: Ptaki Polskie

Powiązane artykuły

Zapraszamy na Biebrzańskie Sianokosy

Zapraszamy na Biebrzańskie Sianokosy

21 sierpień 2012

Już 25 sierpnia zapraszamy na Biebrzańskie Sianokosy, czyli VII Mistrzostwa Europy XI Mistrzostwa Polski w Koszeniu Bagiennych Łąk dla Przyrody.

WIĘCEJ >
Ojcowski Park Narodowy

Ojcowski Park Narodowy

05 październik 2010

Jest najmniejszym polskim parkiem narodowym – jego powierzchnia wynosi 2145,62 ha, otulina – 6777 ha.

WIĘCEJ >
Nie taki Gawron oczywisty!

Nie taki Gawron oczywisty!

15 grudzień 2015

Kilka słów o tym, czego nie wiecie o tych ptakach...

WIĘCEJ >