Na bagnach i nad wodą

Dubelt

Wielkością zbliżony jest do Kawki.

Różni się oczywiście sylwetką i proporcjami. Brązowy, pokryty wyrafinowanym rysunkiem wierzch ciała zapewnia perfekcyjny kamuflaż. Spód biały, ciemno-prążkowany. Samce i samice wyglądają identycznie. Dla obojga charakterystyczny jest długi dziób, którym ptaki sondują grząski grunt w poszukiwaniu ulubionych robaków.

 

Zimę Dubelty spędzają w Afryce Centralnej. Do Polski przylatują w kwietniu i maju. Odlatują od sierpnia do października. Ich domem są niezmiernie już rzadkie, dzikie, bagienne łąki i torfowiska w dolinach rzecznych, z daleka od siedzib ludzkich.

 

Dubelt jest niebywale wytrwałym podróżnikiem – wzbija się w powietrze w środkowej Afryce i leci bez przerwy aż na Bagna Biebrzańskie czy Półwysep Skandynawski. Prędkość z jaką podróżuje sięga 97 km/h, co czyni go jednym z najszybszych ptaków w tzw. locie aktywnym (w odróżnieniu np. do lotu pikującego). Niektóre pokonują dystans blisko 7000km w ciągu zaledwie ponad 48 godzin!

 

Dubelty są znane z późnowieczornych i nocnych toków. W końcu już nic nie widać – słychać jedynie charakterystyczne szczebiotanie, klekotanie i furkotanie skrzydeł zaaferowanych samczyków. Ptaki każdego roku korzystają z tych samych tokowisk. Tokowiska, jeśli to możliwe, tworzą sieć, a samce przemieszczają się pomiędzy poszczególnymi arenami. Każdy z nich zajmuje maleńki rewir i tokuje na swojej kępie trawy. Na granicy rewirów może dochodzić do bójek pomiędzy samcami.

 

Dubelt, to ptak dzikich, bagiennych ostępów - bardzo szybko zanikających krajobrazów. Dzisiaj, gdy europejskie Dubelty zostały objęte ochrona gatunkową i nie wolno na nie polować, kluczowe zagrożenia związane są z utratą siedlisk (melioracje i intensyfikacja rolnictwa) – zarówno na terenach lęgowych jak i na zimowiskach. Polska populacja szacowana jest na najwyżej 750-850 samców – i prawdopodobnie jeszcze mniej samiczek.

Autor: Jacek Karczewski

Źródło: Ptaki Polskie

Powiązane artykuły

Warsztaty fotograficzne!

15 maj 2016

Fotografowanie ptaków z Łukaszem Łukasikiem

WIĘCEJ >
Róbmy zimowe zapasy dla ptaków!

Róbmy zimowe zapasy dla ptaków!

18 listopad 2013

Zima za pasem. Zaczęły się pierwsze przymrozki, migrację kończą już ostatnie ptaki, a te, które pozostały, rozpoczęły wielkie przygotowania do zimy. Jedzą, myszkują, szperają, poszukują jedzenia i znów jedzą. Rozpoczął się intensywny r

WIĘCEJ >
Zapraszamy na jesienne obserwacje ptaków na Mierzei Wiślanej

Zapraszamy na jesienne obserwacje ptaków na Mierzei Wiślanej

06 październik 2013

To już jesień właśnie! Zapraszamy do wspólnej jesiennej obserwacji odlatujących rudzików, rokitniczki, potrzosów, sikor czy mysikrólików i łozówek w niecodziennym miejscu, jakim jest piękny bór sosnowy i trzcinowiska Mierzei Wiślanej - miej

WIĘCEJ >