W mieście, w parku i w ogrodzie

Mazurek

Dzisiaj nie będzie o cieście wielkanocnym, ale o niewielkim, sympatycznym ptaszku. Mazurek jest łudząco podobny do Wróbla.

Mazurek

 

Jednak wprawne oko obserwatora, jakim na pewno niedługo się staniesz, od razu zauważy różnicę między tymi dwoma kuzynami. Najłatwiej odróżnić je po czarnej plamce na policzku. Ten, który ją posiada to właśnie Mazurek. Jest jeszcze inna cecha ułatwiająca rozpoznanie: brązowa, a nie jak u Wróbla szara, czapeczka na głowie. Poza tym Mazurek jest nieco mniejszy i jakby okrąglejszy niż Wróbel. O ile nie mieszkasz w centrum ruchliwego miasta, możesz z łatwością natknąć się na tego ptaszka. Lubi on towarzystwo człowieka, dlatego trzyma się blisko nas. Jednak hałas i zgiełk dużych miast skutecznie go odstraszają. Pożywieniem Mazurka są przede wszystkim nasiona roślin, ale nie pogardzi też odpadkami. W wyborze miejsca na gniazdo jest również mało wybredny. Nada się do tego zarówno dziupla, jak i szczelina w murze.

 

Mazurki w swoich jesiennych stadkach mają poczynione pewne ustalenia. Otóż te, które są najbardziej agresywne i waleczne zawsze jedzą pierwsze. Inne Mazurki muszą cierpliwie czekać na swoją kolej.

 

A za tydzień zobaczymy się z kuną domową.

Autor: Brak

Źródło: Brak