Na bagnach i nad wodą

fot. Cezary Korkosz

Ostrygojad

Wielkości Wrony. Nie do przeoczenia.

Mocne, czarno-białe kontrasty w upierzeniu i długi, intensywnie pomarańczowo-czerwony dziób.
Do tego czerwone oczy i dość wysokie różowe nogi. Głośny!

 

Nazwa gatunkowa zobowiązuje - lecz myli. Przysmakami Ostrygojada nie są ostrygi, ale małże i inne skorupiaki. W zależności od preferowanego pokarmu, kształt dzioba ulega subtelnym modyfikacjom. Muszle otwiera stosując dwie techniki – młotkowanie lub sztyletowanie. Rodzice cierpliwie uczą swoje dzieci technik zdobywania trudno dostępnego pokarmu. Z doświadczeniem ptaki nabywają coraz lepszej wprawy, a że mogą dożywać nawet 50 lat(!) – dochodzą do mistrzostwa. Dojrzewają późno, a w pary łączą się dopiero w wieku kilku – nawet 8, 10 lat. Za to, jak los pozwoli, na całe życie.  

 

Najczęściej widywany na wybrzeżach morskich i piaszczystych lub trawiastych wyspach dużych rzek i jezior. Czasami na łąkach i polach nad niewielkimi strumieniami – lub nawet daleko od wody. Wędrowny. Zimuje na wybrzeżach zachodniej i południowej Europy oraz północnej Afryki.

 

Ostrygojad jest symbolem niezależności Wysp Owczych i jest tam uznawajmy za symbol wiosny.

 

Ostrygojad wycofał się z Polski dawno temu. Obecnie bardzo nieliczny - zaledwie kilkanaście - 30 par. Spotykany głównie w rejonie wybrzeża oraz punktowo wzdłuż Wisły, Odry, Warty. U nas obecnie największym problemem jest niepokojenie i penetracja lęgowisk - przez ludzi, psy i koty. 

Autor: Jacek Karczewski

Źródło: fot. Cezary Korkosz

Powiązane artykuły

Światowy Dzień Drzewa!

Światowy Dzień Drzewa!

10 październik 2014

10 października przypominamy o wartości drzew.

WIĘCEJ >
Bocian Czarny

Bocian Czarny

26 sierpień 2011

Czerń w jego nazwie jest sporym uproszczeniem – bowiem ta mieni się wszystkimi kolorami tęczy.

WIĘCEJ >
Utrata bioróżnorodności

Utrata bioróżnorodności

04 październik 2014

Dlaczego utrata bioróżnorodności jest problemem? Różnorodność biologiczna jest podstawą życia na Ziemi. Dzięki nim możliwe jest funkcjonowanie ekosystemów, z których czerpiemy.

WIĘCEJ >