Na bagnach i nad wodą

Ślepowron

Night Heron, Nycticorax nycticorax

Niewielka, szarawa czapla z granatowym grzbietem i szczytem głowy, która w sezonie godowym przyozdobiona jest kilkoma długimi, białymi piórami. Czerwone oko kontrastuje z jasnymi policzkami.

 

Łacińską nazwę gatunkową można przetłumaczyć dosłownie jako „nocny kruk”. Ci którzy nadawali mu polską nazwę, najwyraźniej uznali tę piękną czaplę za ślepą. Może dlatego, że w dzień woli ukrywać się w gęstych zaroślach, które najchętniej opuszcza po zmroku. A może czerwone oczy Ślepowrona w ludowej logice czyniły go ślepym?… I jeszcze ten głos, który przypomina krakanie Wrony – i nazwa gotowa!

 

W odróżnieniu od większości żyjących w Polsce czapli, aktywny nocą. Prawdopodobnie w ten sposób unika konkurencji o pokarm. Stołuje się, podobnie jak pozostałe czaple, jedząc ryby, płazy, skorupiaki i duże owady wodne. Poluje cierpliwie wyczekując na swoje ofiary na zarośniętych brzegach wód.

 

Wędrowny. W Polsce obecny od marca i kwietnia do października. Gniazda buduje wśród krzewów i na niewysokich drzewach. Zawsze w bezpośrednim sąsiedztwie wody, w miejscach trudno dostępnych – najchętniej na małych wysepkach. Samiec przynosi podarki – patyczki, samica zajmuje się budową. Lęgnie się kolonijnie – chętnie z innym gatunkami czapli.

 

W Polsce prawie 1000 par. Głównym zagrożeniem dla Ślepowrona jest utrata dogodnych siedlisk lęgowych. W krajach afrykańskich młode powszechnie wyjmowane są z gniazd w celach kulinarnych, a dorosłe wykorzystuje się w medycynie ludowej.

 

Autor: Jacek Karczewski, fot. C Korkosz

Źródło: Ptaki Polskie

Powiązane artykuły

Chciwość. Nowe Rospudy

Chciwość. Nowe Rospudy

29 grudzień 2011

Zaledwie kilkadziesiąt kilometrów od dobrze znanej Doliny Rospudy postanowiono zbudować lotnisko! Niepokojąco blisko i, co niepokoi jeszcze bardziej, bezpośrednio po zapadnięciu wyroków w sprawie tej pierwszej.

WIĘCEJ >
Zostań Przewodnikiem Nocy Sów!

Zostań Przewodnikiem Nocy Sów!

02 luty 2016

Zapraszamy na jedyną taką noc w Polsce...

WIĘCEJ >
Magurski Park Narodowy

Magurski Park Narodowy

05 październik 2010

Powstał 1995 roku, powierzchnia Parku wynosi 19438,9 ha, z czego pod ochroną ścisłą znajduje się 2407,7 ha, częściową – 16924,7 ha, krajobrazową – 57,0 ha. Powierzchnia otuliny to 22969 ha.

WIĘCEJ >