Na bagnach i nad wodą

fot. Cezary Korkosz

Wąsatka

Z długim ogonem i charakterystycznymi, czarnymi wąsami.

Ptak wielkości Bogatki. Z długim ogonem i charakterystycznymi, czarnymi wąsami - u samczyków. Tej oryginalnej ozdobie gatunek zawdzięcza swoją nazwę w wielu językach. Poza wąsikiem i szarobłękitnym kapturem na głowie, samiec i samica są bardzo podobni: cynamonowobrązowi, z białoczarnym wzorem na skrzydłach.

 

Wąsatka jest ptakiem związanym z rozległymi trzcinowiskami – brzegami jezior i starorzeczy – z dala od aktywności ludzkiej. Upierzenie oraz zwyczaj przesiadywania nisko w szuwarze, czyni ją trudną do wypatrzenia. Łatwiej Wąsatki usłyszeć. W końcu jakoś muszą się komunikować, tam gdzie trudno utrzymać stały kontakt wzrokowy. Tym bardziej, że z natury są bardzo towarzyskie. Przez cały rok trzymają się w grupach po kilka - kilkanaście ptaków. A grupy te nie rozpadają się nawet na okres lęgowy.

 

Ptaki łączą się w pary i zakładają gniazda w małych koloniach. Różnica jest taka, że w tym okresie… przestają się nieustająco nawoływać.

 

Gniazda ukrywają w plątaninie łodyg i liści, najchętniej tuż na wodą. Budując je głównie z zeszłorocznego puchu pałki i kwiatostanów trzciny. Wyściełają je piórami, włosiem i… łuskami ryb.

 

Wiosną i latem Wąsatki zjadają głównie owady i drobne bezkręgowce. Jesienią i zimą ptaki przestawiają się na dietę złożoną z nasion - głównie pałki i trzciny. W tym czasie połykają także maleńkie kamyki, które ułatwią im trawienie twardych nasion.

 

Wąsatki, mimo że pozostają u nas cały rok, są zaskakująco wrażliwe na załamania pogody - nagłe wiosenne nawroty zimy i przeciągające się silne przymrozki. Szczególnie te ostatnie mogą zdziesiątkować lokalne populacje. Poza kapryśną aurą, dużym problemem dla Wąsatek jest szybkie kurczenie się odpowiednich siedlisk. W Polsce lęgnie się 1800-2500 par skromnych i bardzo interesujących ptaszków z wąsami.

Autor: Jacek Karczewski

Źródło: Ptaki Polskie

Powiązane artykuły

Gawron

Gawron

03 grudzień 2013

Najczęściej bywa mylony z Krukiem (choć i Wrona często jest „Krukiem”). Kojarzony jest z terenami rolniczymi, ale to w miastach i w ich pobliżu można obecnie spotkać go najczęściej.

WIĘCEJ >
Zapraszamy na Czwarty Zlot Klubu Ptaków Polskich!

Zapraszamy na Czwarty Zlot Klubu Ptaków Polskich!

20 kwiecień 2016

Od 20 do 22 maja w Goniądzu, nad Biebrzą.

WIĘCEJ >
Kulik Wielki

Kulik Wielki

15 styczeń 2015

Elegancki kuzyn Czajki.

WIĘCEJ >