Na bagnach i nad wodą

fot. Cezary Korkosz

Dubelt

Wielkością zbliżony jest do Kawki.

Różni się oczywiście sylwetką i proporcjami. Brązowy, pokryty wyrafinowanym rysunkiem wierzch ciała zapewnia perfekcyjny kamuflaż. Spód biały, ciemno-prążkowany. Samce i samice wyglądają identycznie. Dla obojga charakterystyczny jest długi dziób, którym ptaki sondują grząski grunt w poszukiwaniu ulubionych robaków.

 

Zimę Dubelty spędzają w Afryce Centralnej. Do Polski przylatują w kwietniu i maju. Odlatują od sierpnia do października. Ich domem są niezmiernie już rzadkie, dzikie, bagienne łąki i torfowiska w dolinach rzecznych, z daleka od siedzib ludzkich.

 

Dubelt jest niebywale wytrwałym podróżnikiem – wzbija się w powietrze w środkowej Afryce i leci bez przerwy aż na Bagna Biebrzańskie czy Półwysep Skandynawski. Prędkość z jaką podróżuje sięga 97 km/h, co czyni go jednym z najszybszych ptaków w tzw. locie aktywnym (w odróżnieniu np. do lotu pikującego). Niektóre pokonują dystans blisko 7000km w ciągu zaledwie ponad 48 godzin!

 

Dubelty są znane z późnowieczornych i nocnych toków. W końcu już nic nie widać – słychać jedynie charakterystyczne szczebiotanie, klekotanie i furkotanie skrzydeł zaaferowanych samczyków. Ptaki każdego roku korzystają z tych samych tokowisk. Tokowiska, jeśli to możliwe, tworzą sieć, a samce przemieszczają się pomiędzy poszczególnymi arenami. Każdy z nich zajmuje maleńki rewir i tokuje na swojej kępie trawy. Na granicy rewirów może dochodzić do bójek pomiędzy samcami.

 

Dubelt, to ptak dzikich, bagiennych ostępów - bardzo szybko zanikających krajobrazów. Dzisiaj, gdy europejskie Dubelty zostały objęte ochrona gatunkową i nie wolno na nie polować, kluczowe zagrożenia związane są z utratą siedlisk (melioracje i intensyfikacja rolnictwa) – zarówno na terenach lęgowych jak i na zimowiskach. Polska populacja szacowana jest na najwyżej 750-850 samców – i prawdopodobnie jeszcze mniej samiczek.

Autor: Jacek Karczewski

Źródło: Ptaki Polskie

Powiązane artykuły

Przetarg na usługi cateringowe

Przetarg na usługi cateringowe

02 maj 2012

Goniądz: Usługa w zakresie zapewnienia i obsługi cateringu na zlocie ptaków polskich w Goniądzu w ramach projektu pn. Bądź na pTAK! Numer ogłoszenia: 137812 - 2012; data zamieszczenia: 27.04.2012

WIĘCEJ >
Nowa Strategia Edukacyjna NFOŚiGW

Nowa Strategia Edukacyjna NFOŚiGW

10 wrzesień 2013

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚiGW) pracuje nad nową Strategią Edukacyjną na lata 2014-2020. Od zapisów tej strategii zależy, czy w kolejnych 6 latach Narodowy Fundusz będzie dofinansowywać Edukację Przyrodniczą, c

WIĘCEJ >
Jego Pożyteczność - Trzmiel

Jego Pożyteczność - Trzmiel

28 czerwiec 2013

Każdemu z nas trzmiele kojarzą się dobrze. Każdy z nas wie, iż są pożyteczne. Niestety nasza wiedza na tym się kończy. A szkoda, gdyż te sympatyczne owady kryją wiele pasjonujących tajemnic.

WIĘCEJ >