Sowy

rys. Marek Adamik

Sóweczka

Prawdziwy liliput w świecie sów!

To prawdziwy liliput w świecie sów. Zaledwie trochę większa od wróbla! Ale ta najmniejsza europejska sowa swoje niedostateczne rozmiary z nawiązką kompensuje determinacją i zuchwałością. Wiedzą o tym wszystkie małe ptaki – a nawet te, które są od niej większe!

 

Chociaż Sóweczka, jak większość sów z upodobaniem zajada się gryzoniami - przeważnie zresztą od niej cięższymi(!) - to stosunkowo często w jej menu pojawiają się też ptaki. Szczególnie późną wiosną i latem, gdy dookoła pełno niedoświadczonych i nieporadnych, ledwo opierzonych młokosów.

 

Najbardziej aktywna o zmierzchu - często poluje za dnia. Nie ma wyjścia, jeśli zasmakowała w drobnych ptakach. To pewnie też tłumaczy dlaczego lot Sóweczki nie jest zupełnie bezgłośny, tak jak u wielu sów.

Gniazda zakłada w dziuplach – głównie po dzięciołach. W Europie najchętniej zasiedla stare, świerkowe bory – i poza wyjątkami, takimi jak np. Puszcza Białowieska, spotykana jest praktycznie tylko w łańcuchach Alp i Karpat. Ponadto zamieszkuje całą tajgę od Skandynawii po Sachalin. Z wyjątkiem północnych krańców swojego zasięgu oraz wyjątkowo srogich zim, temperamentna Sóweczka jest zwykle osiadła i, jak na każdą szanującą się sowę przystało, będzie zawzięcie bronić swojego terytorium. Nawet młode (zwykle 4-7), przeganiane są już po około dwóch miesiącach od wyklucia.

 

Polską populację tych małych sówek z wielkimi ambicjami szacuje się na 1000-1500 par lęgowych.

 

 

 

Autor: Jacek Karczewski, fot. Rafał Bojanowski

Źródło: Ptaki Polskie

Powiązane artykuły

Ponowienie zapytania ofertowego - rekrutacja Liderów i Edukatorów Regionalnych

Ponowienie zapytania ofertowego - rekrutacja Liderów i Edukatorów Regionalnych

04 sierpień 2014

Zapytanie ofertowe nr pTAK!3/01/08/2014 dotyczy: przygotowania i przeprowadzenia kompleksowego procesu rekrutacyjnego Kandydatów na Liderów i Edukatorów Regionalnych w ramach projektu Bądź na pTAK!

WIĘCEJ >
Park Narodowy Gór Stołowych

Park Narodowy Gór Stołowych

05 październik 2010

Został utworzony w 1993 roku, obejmuje wierzchowinowe i centralne partie Gór Stołowych oraz północno-zachodnią część Wzgórz Lewińskich o powierzchni 6340 ha.

WIĘCEJ >
Ruszyły zapisy na III Zlot Klubu Ptaków Polskich!

Ruszyły zapisy na III Zlot Klubu Ptaków Polskich!

09 maj 2014

Jesteś typem Skowronka i lubisz budzić się wraz ze wschodem słońca? Czy raczej typem Sowy, który najlepsze pomysły ma dopiero po zapadnięciu zmierzchu? Wolisz tropić w wymagającym terenie, czy raczej płynąć kajakiem i nabierać biebrzańskiej opalenizny?

WIĘCEJ >